Monday, December 5, 2011

Ginger Tea - Imbierinė Arbata

This is one of my favorite drinks, other than coffee or tea,  to drink  during the winter season. You can buy ginger tea in packets, but it's better to make your own with fresh ginger. You can find this tea in any Chinese store, but it's pricy. It's easy to make, so why buy it.

Ginger Tea





1/2 cup of ginger root
1 cup of honey
1 cup of lemon peel
juice of one lemon




Grate or thinly slice ginger root (no need to peel) and lemon peel. Add honey, lemon juice and mix. 
Pour 1 cup boiling water over 1 Tbsp. ginger - lemon tea mixture and let it steep for a few minutes. Stir to dissolve honey, taste, and add more honey if you like. If it's too gingery, use less tea mixture.
It's a perfect gift idea for Christmas, but make sure you keep a jar for yourself too!



Tai mano vienas mėgstamiausių gėrimų (neskaitant kavos ir arbatos) žiemos metu. Visada galima nusipirkti imbierinės arbatos pokeliuose, bet geriau pasigaminti pačiam.

Imbierinė Arbata



0,5 puodelio imbiero šaknies
1 puodelis cirtinos žievelių
1 puodelis medaus
1 citrinos sulčių





Imbiero šaknį ir citrinos žieveles sutarkuojam arba plonai suojaustome. Dedame medų, citrinos sultis ir viską išmaišom.
Vienam puodeliui verdančio vandens dedam 1 arbatinį šaukštelį šio mišinio, gerai išmaišom, kad ištirptų medus  ir leidžiame pastovėti kelias minutes. Jei arbata per daug aitri, naudokite mažiau mišinio.
Tai puiki rankų darbo dovana Kalėdoms, tik neužmirškite vieno indėlio pasilikti sau!

No comments:

Post a Comment